Fogszabályozás

A szabálytalan fogak nem csak esztétikai problémát okoznak. Aki fogszabályozásra szánja el magát, elsősorban nyilván az esztétikum miatt szeretne a fogsora, fogai formáján változtatni, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék lassan savas erjedést okozhat és fogszuvasodáshoz vezethet. Ehhez járulnak hozzá a szájban végbemenő rothasztó folyamatok, amelyek tartós fogínygyulladáshoz vezethetnek. Innen pedig egyenes az út a fogak kilazulásához és elvesztéséhez.

Kinek van szüksége fogszabályozásra?

A fogszabályozást sokan tekintik esztétikai kérdésnek és kétségtelen tény, hogy a legtöbben azért fordulnak fogszabályozó szakorvoshoz, mert szebb mosolyt szeretnének. A fogszabályozás azonban az esztétikai hatáson túl jelentősen hozzájárul fogai egészségének a megőrzéséhez is.

Más problémák is eredményesen kezelhetők felnőttkorban. Ilyen például, amikor rések vannak a fogak között, illetve, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb, vagy ferdén állnak. A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezítik. 

A felnőttkori szabályzás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.

Fogszabályozóra tehát akkor van szüksége, ha fogai nem állnak szabályosan és ezen változtatni kíván, mert szeretne fesztelenül mosolyogni, vagy szeretné megkímélni magát a jövőbeni egészségügyi problémáktól.

Milyen életkorban lehet a fogakat szabályozni?

Még napjainkban is él az a tévhit, hogy a fogszabályozás csak gyermekkorban kivitelezhető, holott a ma elérhető fejlett technológia lehetőséget teremt felnőttkorban is a fogszabályozásra. Gyermekkorban a fejlődésben lévő állkapocscsont miatt a fogak még könnyebben szabályozhatók. Felnőttkorban azonban valamivel több időt vesz igénybe a fogszabályozás, mint gyermekkorban, kicsit több türelemre van szükség a megfelelő eredmény eléréséhez. A felnőttkori fogszabályozás után nem csak az esztétikai élmény lesz sokkal jobb, de szabályos fogakkal a beszéd is tisztábbá válik, az étkezés könnyebb, valamint a fogak kevésbé hajlamosak a szuvasodásra, mivel a szabályos fogazatot sokkal könnyebb tisztán tartani. Minden tekintetben javul az életminőség a fogszabályozás után, ezért felnőttkorban sem kell lemondani róla, ha gyermekkorban nem volt rá lehetőség.

Fogszabályozó készülékek
A felnőttek esetében alkalmazható készülékeknek két típusa van: rögzített és kivehető. Az orvos az adott eltéréstől, a páciens korától, illetve együttműködésétől függően választ készüléket. A kivehetőket könnyebb tisztán tartani, viszont elveszhet, illetve előfordul, hogy a páciens, rosszul, vagy egyáltalán nem használja. A rögzített készüléket állandóan viselni kell, és általában nagyobb fogazati eltérés esetén ajánlott.

RÖGZÍTETT FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK

Multiband fogszabályozó készülék

A teljes fogívre rögzített, úgynevezett multiband készülékeknél a fogakra ragasztott zárak (bracketek) segítségével történik a fogszabályozás. A bracketek talpának (aljzatának) kialakításánál a gyártók törekszenek arra, hogy a minél kisebb felszín a lehető legjobb tapadást biztosítsa. Ennek érdekében a bracketet ragasztók is nagy fejlesztéseken estek át, azaz a fogzománc sérülése nélkül képesek erős kötődést biztosítani a fog és a bracketek között.

A bracketek készülhetnek fémből, illetve a fokozott esztétikai igényt is kielégítve, fogszínű anyagból. A különbség csupán esztétikumban jelentkezik, tartósság, tisztíthatóság, kényelem szempontjából ugyanaz.

In-Ovation önligírozó fogszabályozó készülék

A hagyományos bracketekhez elasztikus gumikarikákat (ligatúrákat) használnak, hogy rögzítsék a drótívet a bracketben. Ezt hívják ligírozásnak. Egy idő után ezek a gumik megmerevednek, elfáradnak, tehát minden kontroll alkalmával cserélni kell őket. Ezen felül elszíneződnek, nehezítik a tisztítást, súrlódásuk révén lassítják a fogmozgásokat.

Önligírozó fémbrekettekAz In-Ovation bracket más: önligírozó! Az önligírozó készülékek a rögzített fogszabályozók új generációját jelentik. Az önligírozás önzáródást jelent, amely a fogszabályozás teljes időtartamában a legmegfelelőbb, jótékony elmozdulást engedélyezi a fogaknak a fogszabályozó ív mentén. Nincs szükség gumikra, a bracketbe épített saját zárak rögzítik a drótíveket. Így a fogakra rögzített önzáró brackettek mentén a fogak a megfelelő íven maradnak.

Az önzárás hatására ez az eljárás eredményezi a legjobb, legtermészetesebb és a legszebb eredményeket is. A lágy erőkkel dolgozó fogszabályozók célja, hogy a fogakra olyan erőkkel hasson, amelyek finoman, káros következmény nélkül, a foggal együttműködve rendezik helyes pozícióba azokat. Alkalmazásának csak alsó korhatára van, felső nincs. Szinte bármely foghelyzetet lehet vele korrigálni: nem csupán a nagy, szembetűnő eltéréseket, hanem a kisebb elmozdulásokat, kitéréseket is. Használatával a fog finoman a helyére húzható, ahol stabillá válik és növeli a fogsor egészségét, állóképességét.
Az önligírozó In-Ovation bracketek speciális kialakításuknak és működésüknek köszönhetően kényelmesebbek, és a kívánt eredmény rövidebb idő alatt elérhető velük, mint a hagyományos rendszerekkel. Ez a bracket különleges saját zárral rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a benne futó drótív kisebb súrlódással és erővel, gyengéden vezesse a fogakat az ideális helyzetbe, így a fogak környékén folyamatos maradhat a keringés, valamint viselése kevesebb feszítő érzéssel is jár.

A bracketek anyaga és működése szerint a készülék lehet önligírozó fém (In-Ovation R), vagy önligírozó porcelán (In-Ovation C), de akár önligírozó vegyes (fém/kerámia)kombinációjú is.

In-Ovation vegyes

Ez az önzáró fém, vagy kerámia bracketekkel készülő fogszabályozó elegáns, könnyen tisztítható, időt, és sok kényelmetlenséget takarít meg mind a kezelőorvosnak, mind a páciensnek. Rövidül a székben töltött idő, komfortosabbá válik a készülékviselés, hatékonyabb és látványosabb a kezelésmenet. Az eredmény pedig ápolt, egészséges és gyönyörű mosoly!

Láthatatlan, belső, nyelv felőli, fixen rögzített fogszabályozó készülék 
(In- Ovation L Lingual)

In-Ovation LAlkalmas kisebb és nagyobb fokú szabályozatlanság kezelésére felnőttek és fiatal felnőttek számára. A láthatatlan fogszabályozás egyik módszere, amely a leginkább ismert és hatékony eljárás, bár lassabban működik, mint a többi rögzített készülék. Hasonlóan a rögzített, külső fogívre felkerülő fogszabályozókhoz, itt is ugyanazt az eljárás alkalmazza a fogorvos. A fogak belső oldalára kis bracketeket ragaszt fel, amelyet egy fogszabályozó ív köt össze. Mivel a fogsor belső oldala (ellentétben a külső oldallal) mindenkinél más formájú, minden egyes fogra külön bracketet kell elkészíteni. Ugyanez érvényes a fogszabályozó ív elkészítésére is. Ez a fogszabályozó készülék mosolygás, étkezés, illetve beszéd közben a környezet számára gyakorlatilag láthatatlan marad, hiszen a fogak belső oldalára van felragasztva, mégis kíméletesen szabályozza a fogakat. A csúcstechnológiának köszönhetően azonban költségesebb megoldás a hagyományos fogszabályozó készülékeknél, és nem alkalmazható olyan pácienseknél, akik hajlamosak fokozott fogkőképződésre.  

KIVEHETŐ FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK

Láthatatlan, kivehető, műanyag, áttetsző fogszabályozó készülék
(Clear Aligner)

Alkalmas kisfokú torlódások javítására felnőttek és fiatal felnőttek számára, nagyobb korrekciók elvégzésére azonban nem alkalmas.

Clear Aligner

A rendszer lényege, hogy a páciens fogazatáról vett lenyomat alapján ezred milliméter pontosságú, számítógéppel tervezett és számítógép vezérléssel kivitelezett technológiával egy átlátszó, merev fóliát (sínt) készítenek. Ezt a páciens a fogorvos által meghatározott ideig (kb. 4 hétig) viseli napi 24 órában, majd egy következő lenyomat után újabb- már módosított- sínt kell hordani. Mivel a készülék teljesen áttetsző, szinte láthatatlan, így az is nyugodtan választhatja, akinek nagyon fontos az esztétika. A sínek az Ön fogaira, személyre szabva készülnek, melyek nincsenek fixen rögzítve a fogakhoz, így szabadon lehet tisztítani azokat (étkezés előtt azonban ki kell venni). Tekintettel a korszerű előállítási technológiára a Clear Aligner készülék költségesebb a hagyományos megoldásoknál. A kezelés ideje és a sínek száma függ a kezdeti rendellenesség mértékétől.

Schwarz- lemez 

(Kivehető fogszabályozó készülék gyermekeknek)

A naponta legalább 12 órán át viselendő fogszabályozóval a kevésbé látványos foghibák javíthatóak. Ez egy klasszikus éjszakai fogszabályozó, bár érdemes hordani tanulás, pihenés közben is. Olyan alkalmakkor azonban, amikor e nélkül szeretne a gyermek megjelenni, bátran kivehető. Ennél a készüléknél elsősorban maga a fogszabályozó készülék beépített rugói, csavarjai hatnak a fogakra, ezek fejtik ki a fogak mozgatására, szabályozására szolgáló erőt.

Schwarz lemezAhhoz, hogy hordásával eredményt lehessen elérni, kb. 3-4 évre van szükség. Mivel bármikor kivehető, így a gyermek részéről komoly elhatározást, önfegyelmet igényel, a szülők részéről pedig odafigyelést. Gyerekeknél 12- 13 éves korukig használják, ezután már állandó fogszabályozó ajánlott. Ortopédiai erőt fejt ki, ami hatással van többek között az arckoponya fejlődésére is. Az állcsontoknak a fejlődése az embernél akkor a legintenzívebb, amikor még vegyes fogazattal rendelkezünk, azaz a tej- és maradó fogak is megtalálhatóak a fogak között. A legtöbbet alvás közben kell hordani és a tisztítása is nagyon egyszerű. Sokirányú, és nagyon széleskörűen alkalmazhatók ezek a kivehető készülékek, hiszen biológiai kezelést lehet velük végrehajtani, mely kíméli a szöveteket.

Retenciós sínek

Retenciós sínSokan abba a hibába esnek, hogy a fogszabályozó készülék eltávolításával befejezettnek hiszik a kezelést. Ez sajnos nem így van. Az eredmény megtartása sokszor nehezebb és hosszadalmasabb, mint az aktív kezelés. Sokszor éveket vehet igénybe, amíg a fogak és az azt körülvevő szövetek megszokják az új helyzetüket. Az arc- és rágóizmoknak is alkalmazkodniuk kell, ez pedig időt vesz igénybe. Az elért eredmény fenntartására kivehető síneket alkalmazunk, amelyet elég éjszaka, alvás közben viselni.

Kérjen időpontot ingyenes tanácsadásra a 96/204-427 vagy 70/604-1044-es telefonszámon!