Implantáció

Az implantáció célja a páciens számára használható és esztétikus fogpótlás készítése, komplex protetikai rehabilitációja. Mind esztétikailag, mind pedig funkcionálisan a megfelelő megoldást nyújtja, megelőzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csontlebontódást.

 
   Implantátum

Fogászati implantátumnak nevezzük az állcsontba fogpótlás céljából beültetett, általában titán, „műgyökeret”. Az implantátum 3 részből áll: maga az implantátum, amely a csontszövetbe behelyezésre kerül; műcsonk vagy más néven felépítmény, mely a gyógyulási időt követően kerül az implantátumba becsavarozásra; majd erre kerül a rákészített korona vagy híd.
A bioanyagokat , a titánt is, az emberi szervezet teljes mértékben képes elfogadni. Az implantátumkészítésnél felhasznált alapanyagoknak a legszigorúbb szabványoknak és előírásoknak kell megfelelniük. Az implantátumok a gyártást követően többféle kezelésen esnek még át, végül steril csomagolásban jutnak el a fogorvoshoz.

Többféle foghiány is pótolható implantációs módszerrel

Sorközi foghiány
Ha egy egyébként egészséges fogívben egy vagy két egymás mellett lévő fog hiányzik, az implantátum alkalmas arra, hogy a szomszédos, egészséges fogak lecsiszolása nélkül pótolja a hiányzó fogat, fogakat.

Több fog hiánya
Ilyen esetben implantátumokkal kivehető és fix fogpótlás is kivitelezhető.
Fogsor végén hiányzó fog/fogak
Implantátummal rögzített pótlás, híd készíthető, amely könnyebben kezelhető és kényelmesebb használatot biztosít, mint egy kivehető pótlás.

Teljes foghiány
Az adott csontmennyiségtől függően több lehetőség is rendelkezésre áll. Fix fogpótlás, körhíd és kombinált fogpótlás készítése is lehetséges.

Az implantálás folyamata
A beavatkozást, minden esetben állapotfelmérés, vagyis a páciens egészségügyi állapotáról valamint igényeiről történő tájékozódás előzi meg. A kezelést megelőző konzultáció során az orvos megbeszéli a pácienssel a kezelési javaslatait, az elvégzendő beavatkozás menetét, esetleges kockázatokat és azok elkerülési lehetőségét, valamint a műtét előtti, utáni teendőket. A végleges kezelési terv is a pácienssel együtt készül el.

Elengedhetetlen, hogy az implantálás előtt panoráma röntgen készüljön a páciensről illetve, ha szükséges akár CT is. Az implantáció alapfeltétele az elegendő csontkínálat valamint a megfelelő állcsontszerkezet, az implantálandó terület teljesen egészséges és gyulladásmentes kell legyen. Természetesen a megfelelő szájhigiénia és ennek tudatos fenntartása is előfeltétele a beavatkozásnak.
Az implantáció általában helyi érzéstelenítésben történik. A csont eléréséhez a műtétet a lágyrészek feltárásával kell kezdeni. A csontba ezután egy vékony fúróval csatornát fúrnak, ezzel meghatározva az implantátum pontos helyét, irányát és hosszát. A megfelelő csontüreg kialakítása után kerül behelyezésre az implantátum, melyet ezután záró csavarral látnak el és végül zárják a lágyrészeket. Az implantáció után egy héttel kerülnek eltávolításra a varratok. A gyógyulási időszak (kb. 3 hónap) nagyon fontos, hisz ekkor alakul ki az implantátum és a csont közötti kapcsolat- összecsontosodás- az implatátum ezután biztonsággal terhelhető. Természetesen a foghiány ideiglenes pótlása megoldható a gyógyulási időszakra.
A gyógyulási időt követően az íny védelme alatt gyógyuló implantátumok felszabadításra kerülnek. Helyi érzéstelenítésben az implantátumot fedő ínyt eltávolítjuk, majd a záró csavar eltávolítása után ínyformázó csavar kerül az implantátum megfelelő részébe, mely a felszíni hám gyógyulása miatt szükséges. Miután a végleges ínytapadás kialakult csatlakoztatható a lenyomatvételi csavar, amellyel együtt lenyomatot vesznek az egész állcsontról. Majd a lenyomat a fogtechnikai laboratóriumba kerül, ahol elkészül az implantátumra tökéletesen illeszkedő korona.
Az implantáció elvégzése után, a fogpótlás elkészítésével és annak szájba helyezésével nem érhet véget az orvos páciens kapcsolat! A rendszeres kontrollvizsgálat ugyanis elengedhetetlen feltétele az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének. Félévenkénti, évenkénti kontrollvizsgálatot javaslunk pácienseinknek, mely során fogorvosunknak lehetősége nyílik rá, hogy az implantátum körüli csont és hámtapadást ellenőrizze, valamint ezzel egy időben a fogpótlás állapotát is megvizsgálja, kontrollvizsgálat során minden esetben szájhigiéniás ellátásban is részesül a páciens.