Inlay

Inlay - Betét/Ragasztott tömés

Az inlay egy olyan speciális fogtömés, melynek a fogorvos alakítja ki az üregét, majd a beragasztandó betétet lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumban készítik el. Az így elkészített porcelán vagy arany tömés a szájüregben mintázott fogtömésekkel ellentétben már szilárd állapotban kerül a fogászati székben behelyezésre. 

Az inlay pontossága sokszorosa lehet a közvetlenül a szájüregben megmintázott töméseknek. Ennek fő oka a laboratóriumi körülmény, az ezzel járó jó hozzáférhetőség és a száraz tiszta környezet. Nem csak a tömés széli záródásban jelentkezik ez a pontosság, de sokkal jobban visszaadja a fog egyéni anatómiai formáját.

Az inlay ára többszöröse a direkt módon készített esztétikus töméseknek, azonban ez a különbség a tartósságban is megmutatkozik. Megfelelő szájhigiénia mellett élettartamuk akár 8-12 év is lehet.

Főleg akkor alkalmazzák, ha a fog restaurációja tömőanyaggal már nem lenne tartósan megoldható. Nagyon jól alkalmazható régi, nagy amalgám tömések helyettesítésére. 

A leghosszabb élettartamért: Aranyból készült inlay

Az arany előnye, hogy könnyen a fogakra simítható, így nem marad olyan rés, amelynél elindulhat újabb szuvasodás. Az arany nem színeződik el és nagyon hosszú az élettartama. Tény, hogy ez az anyag elüt a fogtól és valamivel drágább is. De ellenáll a legnagyobb rágónyomásnak hosszú távon is. 

Aranyinlay behelyezése Behelyezett aranyinlay

A tökéletes esztétikáért: Kerámia inlay

A kerámia inlay nagyon tartós és esztétikus tömésfajta, mely igen sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Tökéletes kontaktpontot biztosít a szomszédos fogak között, maradéktalanul visszaadható vele a természetes fog formája, még szakember számára sem mindig észrevehető. 

Kerámia inlay

A fogászati kerámia színe tartós és tetszőlegesen választható. Gátolja a hideg-melegre való fogérzékenységet, és nem befolyásolja az ízérzékelést.