Korona és híd

Koronát, a nagymértékben szuvasodott vagy valamilyen sérülés során komolyan károsodott fogakra- melyeknek a meglévő fogszövet-állománya nem teszi lehetővé tartós tömés készítését, vagy inlay behelyezését- készítenek. Esztétikai okokból is kerülhet korona a fogakra. Koronával helyre lehet állítani a fog anatómiai formáját, ezáltal nem csak esztétikai, hanem funkcionális szempontból is lényeges a korrekció.
Fontos, hogy a legjobb korona is csak akkor képes betölteni funkcióját, ha az alatta lévő fog egészséges. Így az esetleges szuvasodás, gyökérkezelés és fogágybetegség gyógyítása után lehetséges fogpótlásba kezdeni.
Gyökérkezelt fogakra preventív célból koronát ajánlunk.

Korona elkészítésének folyamata 
Első lépésként a fogak előkészítése történik meg, ami a fogak érzéstelenítésben történő csiszolását jelenti. Majd a fogcsonkról lenyomat készül, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a koronát. Amennyiben híd készül, a foghiányt határoló fogak kerülnek lecsiszolásra, majd erről készül lenyomat. 

Ezután a fogakról készült lenyomatok (mindegyik állkapocsról készül lenyomat) a fogtechnikai laboratóriumba kerülnek, hogy ott a fogtechnikus elkészíthesse a fém-kerámia vagy pedig a fémmentes porcelán koronát.
A lecsiszolt fogakat, a végleges koronák átadásáig, ideiglenes koronával látják el, amely védi a csonkokat a hőingerektől és egyéb károsító hatásoktól, illetve esztétikai szempontból is lényeges. 
Legtöbb esetben a végleges munka átadása előtt szükséges egy úgy nevezett fémváz próbát vagy nyers próbát tartani. Ennek során ugyanis elvégezhető a készülő korona széli záródásának, az antagonista foggal való érintkezésének ellenőrzése.
Következő alkalommal kerül sor az elkészült koronák átadására, melyet a fogorvos ragaszt fel.

Fémkerámia korona
Fémkerámia koronák esetében a korona fémből készül porcelánleplezéssel. Tehát először elkészül a fém váz, melyre elkészíti a fogtechnikai laboratórium a porcelán leplet. Nikkel mentes – legtöbbször kobalt-króm ötvözetből öntik meg a fémvázat.

Titánkerámia korona

 Titánkerámia korona

Minden fém közül, amelyet ma a fogászatban alkalmaznak, a titán, mint elem felel meg a legmagasabb feltételeknek.
Természetes anyag, az aranyötvözetek minőségével megegyezik, allergiások számára sem kockázatos, meghökkentően könnyű, jól szigeteli a hideget, meleget, a szájban nem érezhető kellemetlen fémíz, semleges a szájban már meglévő pótlásokkal szemben.

Fémmentes, cirkónium oxid korona

Csodaszép, pontos, erős. Ezekkel a szavakkal lehetne legjobban jellemezni a fémmentesen készülő cerkon koronákat.

Cerkon korona

A cerkon korona váza maga cirkónium oxid és erre kerül a kerámialeplezés. Mivel a cirkónium kerámia koronák úgynevezett CAD/CAM eljárással készülnek, pontosabbak és a széli záródásuk is tökéletesebb.
Továbbá, fémmentességének köszönhetően nem léphet fel fémallergia, fény elnyelő és visszaverő képessége miatt a legmagasabb esztétikai igényeket is képes kielégíteni, a szürke ínyszél is kizárható, tulajdonságait tekintve, nagyon kemény és szilárd, így többtagú híd készítésére is tökéletesen alkalmas, nem keletkezik mellette ínygyulladás, ínyvisszahúzódás.